Ugrás a tartalomhoz
okt. 30. 2011

Vess véget a lehangoltságnak!

Biztosan emlékszünk még rá, hogy gyermekként milyen energiadús kis emberkék voltunk, szinte mint egy Duracell nyuszi. Bármikor képesek voltunk játszani, táncolni, köröket futni a ház körül. Reggelente vidáman ébredtünk, tele voltunk várakozással, hogy vajon mi fog történni ma.

Felnőttként minden megváltozott. Már nem érezzük magunkat kifogyhatatlan energiaforrásnak. Késő estig fent maradunk, keményen dolgozunk, szabálytalanul járunk esténként lefeküdni, enni is csak futtában van időnk. És aztán pedig csodálkozunk, hogy reggelente alig bírunk kimászni az ágyból, fáradtan, lehangoltan ébredünk a legtöbb munkanapunkon.

 

 

Sajnos visszaforgatni nem tudjuk az idő kerekét, azonban néhány dolgon igenis változtatni tudunk ez ügyben is! 

Szabaduljunk meg tehát ettől a letaglózottságtól, állandó fáradtság érzettől most és mindörökre!

 

Aludj

 

Érdekes de igaz, hogy a legtöbbet a tested energiával való feltöltéséért akkor tudod megtenni, ha pihenteted. Bár a szakértők szerint mindenkinek egyéni alvásidőre van szüksége, ez általában 7-8 órát jelent a felnőtteknél. Az alváshiány visszavezethető számos egészségügyi problémánk okozójaként. Ha nem alszod ki magad, valószínűleg nem fogsz tudni lépést tartani a mai rohanó élettel.

Megjegyzés azoknak, akik épp diétáznak: Egy tanulmány szerint az alváshiány negatívan hat a diétád effektivitására is.

 

Táplálkozz egészségesen

 

Régebben munka közben mindig féltem az ebéd utáni időszaktól. Miután jól laktam, körülbelül fél óra múlva erős álmosság jelentkezett nálam. Ilyenkor legszívesebben becsúsztam volna az asztalom alá egy vánkossal és átaludtam volna a délutánt. Kiderült, hogy ennek az oka a túl magas szénhidrátbevitel volt az ebéd során. A fehér kenyér és egyéb péksütemények helyett inkább teljes kiőrlésű kenyeret, durumtésztát, vagy barna rizst fogyasztok köretként. Odafigyelek a fehérjebevitelre is, melyre tökéletesen alkalmasak a sovány fehér húsok és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek.

A helyesen megtervezett étrend egész napra ellát energiával, sokkal jobban fogod érezni magad, mintha csak a cukros, zsíros gyorskajákon élnél.

 

Mozogj, mozogj, mozogj!

 

Testünk mozgásra vágyik. Arra lett felépítve, hogy fussunk, ugráljunk, másszunk. Erre azonban nagyon sokan nem gondolnak, elhanyagolják a mozgást. Így pedig egy idő után berozsdásodunk.

Bizonyosan állítom, hogy régebben az aktív életem körülbelül 80%-át mozdulatlanul töltöttem, mint egy szikla. Egy szikla, aki billentyűzeten ír. Elhihetitek, meglehetősen rosszul éreztem magam emiatt. De ha végre kiszabadultam, legalább csak egy séta erejéig, máris sokkal jobban éreztem magam. Rájöttem, hogy minél többet mozgok egy nap, annál jobban érzem magam másnap. És ezt nem ironikusan (néha egy kis izomláz) értettem.

Keress magadnak valami mozgásformát, legyen az bármi - séta, futás, tánc, kosárlabda, testépítés, foci.... Meglátod, ha valami olyat csinálsz, amit szeretsz, több energiád lesz a számodra kellemetlen dolgok elvégzéséhez is!

 

Igyál vizet

 

Az általános egészségünk és az energiaszintünk fenntartásáért elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben hidratáljuk a szervezetünket. 

Sajnos a sokak által mindennapos koffein (megtalálható a kávéban és az energiaitalokban) vízhajtó hatású, így a fellépő és nem pótolt vízveszteség miatt érzik magukat az emberek levertnek és dehidratáltnak.

Igyál tiszta vizet (nem cukrozott üdítőket!) a nap folyamán és meglátod - jobban fogod érezni magad. A megfelelő mennyiségű vízbevitelt nagyon egyszerűen ki lehet számolni. Testsúlyunk minden 25 kilójára számoljunk 1 liter vizet. (Aktív sportolóknál ez a mennyiség több)

 

Meditálj

 

A meditáció előnyeit nem csak az elméd, hanem a tested is élvezi. Naponta keress egy csendes helyet, ahova félrevonulhatsz egy időre. Ülj le kényelmesen, ürítsd ki az elméd, koncentrálj a légzésedre. Ilyenkor ne gondolj semmire, próbáld meg elfelejteni a stresszt és a problémákat.

 

Csináld, amit szeretsz

 

Ismersz olyat, aki sikeres a munkájában, amit imád? Na ők tényleg olyanok, mint a gyerekek, akikről a bekezdés elején írtam. Reggelente vidáman ébrednek fel és alig várják a pillanatot, hogy elkezdhessenek dolgozni, gyarapítani a vállalkozásukat. Ritka az ennél szebb érzés a világon, ezt bátran kijelenthetem.

Most itt a lehetőség az embereknek, akik egy utált, számukra nem megfelelő munkahelyen, vagy egy rossz kapcsolatban tengődnek. Változtassatok! Tudom, nem könnyű manapság munkát találni. Azonban ha elkezdesz azon agyalni, hogy mit szeretnél csinálni, átéled, milyen volna - már ezzel is tettél egy lépést. Ezek után szorgosan kell figyelni az álláslehetőségeket, vagy utána járni a vállalkozás indításához szükséges tudnivalóknak.

Ha olyat csinálsz amit szeretnél, garantáltan meglesz a motiváltságod és az energiád a mindennapokhoz. Valósítsd meg az álmaidat! Ha pedig nem tudnád, hogy hol kezdd el, javaslom konzultálj egy szakemberrel, vagy valakivel, akinek már sikerült.

 

 

Orvosi vizsgálat

 

Ha állandóan rosszul, fáradtan érzed magad, lehet, hogy egy betegség húzódik meg a háttérben. Ha így érzel, jobb, már csak a biztonság kedvéért is, ha ellátogatsz az orvosodhoz egy vizsgálatra.

 

Van valami egyéb tipped, amit megosztanál velünk? Bátran írd meg kommentben, minden hozzászólást szívesen fogadunk!

süti beállítások módosítása